Hvordan fungerer refinansiering?

refinansiering

Refinansiering er et kjent begrep i finansbransjen, men mange av oss vanlige dødelige er nok ikke helt sikre på hvordan dette fungerer. Refinansiering er vanlig for alle typer lån, men her skal vi fokusere på refinansiering av forbrukslån og kredittkort. Det er nemlig disse typene som oftest er gunstig å refinansiere, ettersom det gjerne er store forskjeller i rentekostnadene her. Refinansiering dreier seg altså om å finansiere noe på nytt – og målet er at du skal spare penger på det.

Hva er refinansiering?

Når man refinansierer noe, så bytter man bank eller forhandler med nåværende bank om å få en lavere rente. Hele målet med refinansiering er å spare penger, og da er det først og fremst den effektive renten man skal se på. Det er nemlig denne prosenten som forteller deg om alle dine totale kostnader ved lånet. Typisk vil den ligge på mellom 10 til 20 prosent for de fleste norske forbrukslån, men den kan også være høyere. Og jo høyere den er, jo større er grunnen til å søke om refinansiering av gjelden!

Når man skal refinansiere så har man i praksis to valg. Man kan forhøre seg med den samme banken om det er mulig å reforhandle renten slik at den blir lavere, eller man kan velge å bytte bank. I førstnevnte tilfelle vil det kanskje være aktuelt med lavere rente nå enn hva du fikk tidligere, fordi din økonomiske situasjon har bedret seg, fordi du har vært en god betaler eller fordi at markedet har forandret seg. Er ikke banken villig til å senke renten, så kan du enkelt bytte bank til noen som faktisk vil gjøre det. Det man da gjør er rett og slett å ta opp et nytt lån i en ny bank på tilsvarende sum som man har i gjeld fra før av, og bruker hele det nye lånet på å betale ned den gamle gjelden.

Så mye kan du spare

Hvor mye man sparer ved å refinansiere gjeld avhenger av flere faktorer. Først og fremst hvor mye du har i gjeld, hvilken rente du har i dag og hvilken rente du får hos en annen bank. Derfor er det ganske så umulig å si konkret hvor mye akkurat du kommer til å spare, men vi kan allikevel komme med et godt eksempel. Har man gjeld til flere ulike kreditorer, så vil innsparingen bli desto større. Dette fordi at man fremover da vil slippe å betale renter og gebyrer til hver enkelt kreditor. I tillegg skal man naturligvis få en lavere rente, slik at utgiftene her blir mindre enn hva man allerede har i dag.

Har man gjeld på kredittkort og forbrukslån med renter fra 20 til 35 prosent, så vil det definitivt være mye penger å spare. Betaler man rundt 10 000 kroner i renter årlig på smålån og dyre kredittkort, så vil det kjapt være mulig å minimere dette til halvparten av kostnaden. Da kan du for eksempel spytte 5000 ekstra inn i å betale ned avdrag, slik at du blir kjappere gjeldfri, eller du kan beholde de samme avdragene for å få en bedre økonomisk hverdag.

Hva skal til for å refinansiere?

Så lenge du betaler regningene dine når du skal, så vil de fleste få innvilget søknaden om refinansiering. Enkelte banker krever et etableringsgebyr når du bytter lån, så man må alltid vurdere størrelsen på lånet og gjenstående nedbetalingstid for å finne ut om det er verdt det – men i de fleste tilfeller med dyre smålån og kredittkortgjeld vil refinansiering være verdt det både på kort og lang sikt.

Kort oppsummert betyr det at så lenge du ikke har inkasso eller betalingsanmerkninger, så vil du trolig få innvilget søknaden om refinansiering. Dette fordi banken da har en viss sikkerhet om at du har betalt for deg inntil nå, ettersom du ikke har noen ubetalte krav på det nåværende lånet. Som igjen betyr at økonomien din er tilstrekkelig for å behandle den gjelden du har – og når du nå skal få mindre kostnader bør det derfor ikke være noen veldig stor risiko for banken å tilby deg lånet. Vi minner uansett om at de ulike bankene har forskjellige vilkår og betingelser, så du bør lese deg opp på disse før du søker om refinansiering.

Mer om refinansiering:

http://www.husbanken.no/tilskudd/refinansiering/

https://business24.dk/kort-godt/refinansiering-faa-styr-paa-dine-laan