Tips til kjøp av ny båt

ny-bat

Du drømmer om en ny båt. Har ruget på tanken i lenger tid. Hele familien er positivt innstilt og ser frem til sjøsettingen. Kanskje er det din første båt. Eller du er en veteran med mange år på baken. Uansett er det greit å bli mint om hva du bør se etter når du skal kjøpe ny båt. Det er lett å bli lurt av et lekkert utseende. Lav pris kan også av og til være en faktor det er lett å bli besnært av. Du ønsker jo en båt som både er sjødyktig, estetisk å se på og uten skjulte feil og mangler. Hva bør du ha med i tankene når du skal finne drømmebåten? Her får du noen råd med på veien ned til båthavna.

Ser du etter bruktbåt eller en splitter ny båt?

Dersom du er på jakt etter en brukt båt, er som alltid første bud å spørre hva som er formålet. Hvor ofte er du ute med båten? Hva slags farvann skal du seile i? Skal du putre omkring på en lokal, rolig innsjø, seile på Mjøsa, cruise i Oslofjorden eller seile i åpent havgap og måtte tåle ruskat vær i nord?

Vurder behovet først

Det er forskjell på å ha en båt som primært brukes til dagsturer og badeturer på Sørlandet til lengre ferieturer, overnatting eller vannsport. Uansett hvilket behov du har, vil du alltid kunne finne båttypen som egner seg best. Men om du ikke definerer behovet ut fra faktisk bruk, kan du komme til å ende opp med en båt du egentlig ikke trenger. Det blir litt som når ungene vil ha kjæledyr og lover å ta seg av dem. Men du vet hva som skjer…

Bestem deg for pris på forhånd

De fleste av oss har en tendens til å bli for opptatt av pris. Det er dyrt å være fattig. Men det kan også like raskt vise seg at vi sparer på skillingen og lar daleren gå. Definer som sagt behovet ditt først. Går du på finn.no vil du kunne sammenligne priser vurdert opp mot hva budsjettet ditt er. Det samme gjelder dersom du ønsker å selge den gamle båten din for å investere i en ny. Om de som annonserer båtene sine er som de fleste av oss, vil de legge prisen så høyt de kan i håp om å få mest mulig. Det betyr at det alltid er muligheter for prutningsmonn. Skal du selge, gjelder det samme: Legg inn prutningsmonn.

Sørg for tilstandsrapport

Enten du skal selge eller kjøpe, bør det foreligge en autorisert tilstandsrapport. At du pusser båten til den skinner, renser, vasker og polerer for å ”pynte brura”, er selvsagt. Førsteinntrykket er som alltid avgjørende. Ta deretter noen fine bilder og legg ved annonsen. Dersom du har hatt båten til service, kan du legge ved kvitteringene som viser når de er foretatt og hva som er blitt gjort. For landkrabber og grønnskollinger som ikke er helt sjøvant ennå, er det lurt å ta med seg noen som har erfaring. Spør den lokale båtforeningen når du vil ha tips til kjøp av ny båt. Det finnes alltid noen som er villig til å bistå med gode råd. Det kan også lønne seg å legge noen lapper på bordet og få med seg en profesjonell båttakstmann. Det du betaler ham eller henne, kan raskt bli flere tusenlapper i differanse fordi vedkommende er flinkere til å snakke prisen ned.

Hva skal du se etter?

Om du er på jakt etter en bobåt, er det viktig å bruke luktesansen. Det er ikke noe godt tegn dersom det lukter surt, muggsporer irriterer nesen, eller du kjenner stank av kloakk eller diesel! Da hjelper det ikke at det ser fint ut ellers. For dét må det være. Uansett hva slags båt det er, åpen eller innelukket. Er båten vedlikeholdt på en skikkelig måte? Er den ryddig og rengjort?

Det tekniske

Sjekk om motoren starter lett, og om du hører ulyder. Når du girer, er det enkelt å få satt båten i gir, både akterover og forover? Virker alle instrumenter, navigasjon, varmtvannsbereder, toalett, lensepumpe, vinsjen til ankeret? Kokeapparatet? Det er nå du spør etter tilstandsrapport og vedlikeholdskvitteringer. Ring eventuelt til serviceverkstedet. Motorrommet må undersøkes for oljesøl og diesellukt. Hva med rust? Dersom båten har kalesje, forsikrer du deg om at den enkelt kan slås opp og ned. Ikke glem glidelåser. På båter med påhengsmotor (firetakters) skal du sjekke peilepinnen. Den må ikke være melkehvit. Den melkehvite fargen tyder på vannlekkasje. Pass på at sink-anodene ikke er tært bort.

Inspeksjon på land

Be om at båten settes på land slik at du får sjekket undersiden. Det skal ikke finnes skader på undersiden. Ror og propell skal være hele. Forsikre deg om at alle registreringer er i orden (sjekk skipsregisteret). Til slutt: Bruk standard kjøpekontrakt.

Mer info:

http://www.batmagasinet.no/artikkel/tips-ved-kj%C3%B8p-av-bruktb%C3%A5t

https://www.redningsselskapet.no/sikker-til-sjos/dette-ma-du-tenke-pa-om-du-skal-kjope-bat/